Het nieuwe loopjaar begint voor mij meestal met de halve van Egmond. Ook dit jaar was ik er weer bij. Samen met Piet de Peuter, die het grootste deel van het jaar in Kenia woont en werkt. Piet had Ronald Kirui, Leonard Langat en Evaline Chirchir meegenomen. Voor hen was de halve marathon van Egmond een primeur.

De avond voor de wedstrijd is er in Hotel Zuiderduin altijd een nieuwjaarsbijeenkomst voor coaches, organisatie, managers en oud-atleten. Als eerste ontmoette ik daar mijn grote held Gerard Nijboer. In 1980 keek ik als 17-jarige op tv naar de Olympische Spelen in Moskou, en daar behaalde Gerard zilver op de marathon. Dat was voor mij aanleiding om serieuzer te gaan trainen, want dat wilde ik ook! (Noot van mijzelf: dit is nooit gelukt.)
Gerard overhandigde mij ooit een gouden medaille op de Nederlandse Kampioenschappen 100 km te Winschoten. Hij vroeg mij toen hoe ik dat deed, 100 km lopen. Ik zei hem: "Dat is jouw schuld, want in 1980 zat ik voor de tv en hoorde ik dat je 2 keer op een dag trainde! Ik deed dat maar 2 x in de week. Dus ik kreeg motivatie door jou!

 

Later die avond in Egmond kwam ik Kamiel Maase en zijn (oud-)coach Bram Wassenaar tegen. Kamiel was tien jaar geleden dè topper in Nederland en is nog steeds Nederlands recordhouder op de 5, 10 en 30 km. Hij is tevens de winnaar van Egmond 2006, en ging nu, 2018, weer een keertje meelopen. Hij liep heel knap 1 uur 15 min!
Bram Wassenaar was ooit Nederlands Kampioen op de 1500 meter en bij het veldlopen. Dit was in de jaren 70, nu is Bram zelf zo rond de 70.
Het werd een gezellige avond met stoere verhalen van vroeger, een drankje en een dansje, want bewegen blijft natuurlijk een must!
Piet en ik gingen hardlopend door de Egmondse nacht terug naar ons Hotel Golfzang, waar Ronald, Leonard en Evaline al lagen te slapen in een luxe bed. Dat hebben ze niet in Keringet, een dorpje op 2800 mtr hoogte.

De halve werd bij de mannen gewonnen door Edwin Kiptoo (Kenia) in 1uur, 2min 36 sec. Leonard werd 2e en Ronald 3e, wel ruim 90 sec erachter, maar het was een mooie ervaring voor ze. Evaline werd 2e en dat was heel knap van haar. Ze was pas voor de tweede keer in Nederland en dan meteen Egmond met strand en zee!
Evaline woont samen met Faith Kipyegon, de Olympisch en Wereldkampioen 1500 meter, in een huisje te Keringet. Het is een mooi succes van onze stichting Samen Succes dat we daar ooit een meisjesschool gebouwd hebben.

Naast het sportieve, moet ik toch minder leuke dingen beschrijven zoals het overlijden van Anna Heijt, de vrouw van mijn eerste trainer bij NEA, Herman Heijt. Op 2e kerstavond is Anna overleden als gevolg van Alzheimer. Op 3 januari in het knusse Purmerkerkje werd er afscheid genomen, en daar zag ik Nea leden Dirk van Lier met zijn vader Theo en ook Ger Rozema. Dat deed Herman, en dochters Marike en Hanneke (beiden oud Nea-atleten) goed.

Een maand later was ik op een andere uitvaart, van Bert Bouma, in Edam. Bert was een atleet die goed was op de 800/1500 meter, maar ook op langere afstanden goed uit de voeten kon. Ik heb vroeger vaak met hem gestreden. Bert was in begin jaren 80 ook journalist bij onder andere het wekelijkse huis-aan-huis blad De Purmer. Ik vond in mijn plakboek o.a. een interview dat Bert met mij maakte in 1982.
In Edam was grote belangstelling voor Bert en zijn familie. Ik liep in de stoet van de kerk naar het graf naast o.a. Gerrit van Essen (marathon gelopen in 2uur 18 min in 1984) en Paul Kraakman. Paul versloeg mij in mijn 1e wedstrijd, de Grachtenloop in Purmerend. De microfonist zei na de finish "Paul hoort bij de top van Nederland bij de jeugd". En dat motiveerde mij uiteraard! Paul en ik waren naast concurrenten ook altijd goede vrienden (en zijn dat nog steeds!).
Vaak is het bij een uitvaart een reünie van oude bekenden en dat was ook bij Bert het geval. Met een aantal oud-atleten hebben we hebben mooie herinneringen opgehaald aan Bert.

Na alle mindere dingen in het leven, is het lopen, of je nou rustig of hard gaat, altijd heerlijk om te doen. Je komt terug met een heldere geest en bent weer wat vrolijker. Daarom is het ook mooi om op een willekeurig moment op de dag, of in het jaar, te gaan lopen.

Ik wacht op dit moment nog op een visum voor Eritrea, maar als dat niet lukt, loop ik lekker in en om Purmerend!
Het voorjaar komt er aan, ik wens jullie allen veel sportplezier!

Ciao, Veron

lust en leven mrt 2018

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook