Het WK Atletiek in Londen zit er alweer op. En wat was het een succes voor mijn vriend Piet de Peuter. Hij haalde met de Kenianen Geoffrey Kirui (marathon) en Faith Kipyegon (1500m) twee keer GOUD!
Trouwe lezers van mijn columns weten misschien nog wel hoe de begeleiding aan deze atleten is ontstaan, een aantal jaar geleden.

Piet woont inmiddels bijna het gehele jaar met Faith in Kenia in een klein huisje, waar gekookt wordt op vuur en de kippen rondscharrelen (zonder kans op fipronil-eitjes).
Piet ontfermt zich o.a. over de trainingsschema’s van Faith, die gemaakt worden door Bram Som (Nederlands recordhouder 800mtr). Als Faith zich echter niet goed voelt, of het regent heel hard en de atletiekbaan van aarde en gras staat onder water, dan wordt het programma door Piet op deskundige wijze omgegooid. Zo is Piet er ook voor Geoffrey Kirui, die in hetzelfde mooie dorpje Keringet, gelegen op 2800mtr hoogte, woont. 

Tijdens het WK zat ik zelf thuis, omdat Ghirmay Ghebreslassie (vorige wereldkampioen op de marathon in Beijng 2015) helaas een knieblessure had, en zijn titel niet kon verdedigen. Maar nu is die titel dus bij Geoffrey terecht gekomen. Het leuke is dat Ghirmay goed bevriend is met Geoffrey en dat ik Geoffrey ook goed ken. Hij was zelfs een keer bij de Markstadrun. Als toeschouwer van Ghirmay was en is hij nog steeds een beetje te hard voor zichzelf (en ietwat eigenwijs), waardoor hij zwaardere trainingen doet dan hij zou moeten doen. Helaas kreeg ik niet op tijd een visum voor Eritrea, om Ghirmay te kunnen helpen met meer balans in zijn trainingen en hem wat af te remmen. Na de overwinning van Geoffrey kon ik Ghirmay er mooi op wijzen dat Geoffrey altijd goed luistert naar Piet en dat dit heeft bijgedragen aan zijn succes.

Al jaren maak ik deel uit van de stichting Samen Succes (samen met Petra Munneke, Margriet Jeninga en eerdergenoemde Piet). Het is zo mooi dat wij een kleine stichting zijn met belangeloze inzet, en met succes op het gebied van scholing en gezondheid (Petra en Margriet) en het hardlopen (Piet en ik). Begin 2010, toen we voor het eerst in Keringet waren, haalden we de hardloopmeisjes uit de rookhutjes (geen schoorsteen en koken op hout) waar ze aten en sliepen. Wij bouwden andere huisjes voor ze (voor € 200), zodat ze in een veel gezondere omgeving kunnen verblijven. Bij die meisjes zat onder andere Faith Kipyegon, die nu Olympisch en Wereldkampioene is op de 1500mtr!

Geoffrey Kirui liep in 2012 een 10km in Brussel (Diamond League) in 26.55! In het begin klaagde de atleten vaak over buikpijn tijdens wedstrijden. We kwamen erachter dat ze water dronken vanuit de grond en dus gaven we het advies water uit de fles te drinken. Geoffrey kon dat zelf betalen want hij verdiende al geld door zijn loopsuccessen. Buikpijnprobleem was daarmee opgelost en niet alleen bij Geoffrey.
In 2013 had Geoffrey zijn tenen gebroken. Dit kwam omdat hij op zijn net gekochte motorfiets ten val kwam. Piet en ik, maar ook Global Sports (Management) twijfelden over zijn loopcarrière, maar door goede behandeling van Peter Vergouwen in Nederland (beste sportarts) was er geen operatie nodig (wat ze in Kenia wel wilden doen). Na een jaar revalideren en rustig aan doen (pole pole) kwam het goed! Heel goed zelfs, want nu dus wereldkampioen en ook winnaar van de Boston marathon eerder dit jaar.

Londen was ook een succes voor de Nederlandse vrouwen, maar daarvan is iedereen uiteraard  op de hoogte. Wel wil ik nog twee atleten feliciteren die in Londen meededen en die met Nea/Purmerend te maken hebben. Sharona Bakker (ex-Stap/Nea) die na lang blessureleed voor het eerst op een WK stond, en een mooie halve finaleplaats behaalde op 100m horden. En Richard Douma (werkt bij Runnersworld Purmerend), die na een val in de series van de 1500m, gelukkig toch in de halve finale stond. Hierin ging hij strijdend ten onder, met helaas wat last van zijn hamstrings. Doordat je sommige atleten een beetje kent, leef je nog meer mee, met de mooiste, echte sport op aarde!

Eind september ga ik weer naar Eritrea, om Ghirmay te begeleiden in zijn voorbereiding op de Marathon New York (5 november) die hij vorig jaar won. Ik ben benieuwd of het hem dit jaar opnieuw gaat lukken. Het is in ieder geval weer een mooie uitdaging!

In mijn vorige column schreef ik over de broedende meeuw op ons Nea-complex. Helaas zijn de eieren niet uitgekomen. Het was waarschijnlijk toch te druk met al die voorbij flitsende atleten op de baan.

Allemaal een fijne sportieve nazomer en tot ziens op de baan of erbuiten!

Ciao, Veron

 

Zie www.samensucces.com en www.facebook.com/SamenSuccesStichting voor mooie foto’s van o.a. Faith en Geoffrey.

 

advertentie

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook