Vorige week liep ik samen met Dolf Jansen, welbekend bij de culturele sportievelingen onder ons, vanaf theater de Purmaryn een rustig duurloopje.
We liepen via de Nieuwstraat naar de Herengracht. Ik vertelde Dolf dat ik hier mijn eerste wedstrijd liep: de Grachtenloop op 15 september 1979. Op de tien rondjes om de gracht eindigde ik destijds als tweede op de 5500 meter in 18.30.

Dolf liep in datzelfde jaar ook zijn eerste wedstrijd in Purmerend (lees zijn boek “Altijd verder”) en wel op 1 december. Dit was de Gorsloop, toen in de Gors meer bouwketen stonden dan huizen. Dolf won de 3 km, op de dubbele afstand werd ik tweede achter Ron Bijster (destijds Nea-lid, wie weet volgend jaar aanwezig op de Nea-reünie, als we 100 jaar bestaan!).

Zo haalden Dolf en ik heel wat loopherinneringen op. Op de top van de Melkwegbrug (mijn bergloopvirus is niet geheel weg) stopten we even om te genieten van het uitzicht. Vroeger zouden we dat nooit gedaan hebben......
Ik wees Dolf het Beusebos aan, dat mooie stukje natuur dat goed is voor ons, de vogels en andere dieren, om er lekker te lopen of te vliegen. Helaas dreigt dit bebouwd te gaan worden.
Toen we vanaf de brug naar beneden liepen, stond Herman Heijt naar ons te zwaaien. Dat was mijn eerste trainer bij NEA, 35 jaar geleden!

In totaal liepen Dolf en ik een uur door Purmerend en omgeving, al pratende over vroeger en wat, waar en tegen wie we allemaal gelopen hebben. Gelukkig deed Dolf het rustig aan met lopen en kon ik hem bijhouden. ‘s Avonds trad ie op in de Purmaryn en dat was weer erg funny. Hij had er, actueel als hij is, zelfs nog dingen in verwerkt die we die middag waren tegengekomen.

Dolf en ik hadden ook gesproken over de Marathon van New York, waar Ghirmay Ghebreslassie liep en won op 6 november! Na Rio, waar Ghirmay slechts 4e werd op de marathon, was zijn honger nog niet gestild. En dus werd New York zijn volgende race. Ghirmay liep erg sterk en overtuigend. Ik zat in Purmerend voor de buis, waar ik met vele vrienden via de app de race goed heb kunnen volgen. Ghirmay won dik in 2.07.51, dat is snel op een heuvelachtig parcours. Maar in Asmara (Eritrea) waar Ghirmay traint is het ook heuvelachtig, dus hij is wel wat gewend. Als ik daar zelf train denk ik vaak terug aan mijn bergloopverleden, waar ik goede herinneringen aan heb.
Ooit droomde ook ik van de marathon NY maar dat is er helaas nooit van gekomen. Gelukkig voor Ghirmay wel!
Het geheim van deze overwinning zat ‘m in zijn bruiloft. Eén maand voor de marathon ging Ghirmay trouwen. Eerder dit jaar was mijn advies om te wachten met in het huwelijksbootje te stappen tot na de Olympische Marathon. In het schema voor New York moest ruimte gemaakt worden voor het huwelijk. Op de dag van de bruiloft stond oorspronkelijk een duurloop van 40km in de planning, maar aangezien Ghirmay al genoeg lange duurlopen had gedaan (tja, coach is oud-ultraloper) kwam een bruiloft niet verkeerd uit!

20161106 Ghirmay Ghebreslassie cheers
20161106 Ghirmay Ghebreslassie cermony
20161106 Ghirmay Ghebreslassie scoreboard

 

Na zijn overwinning haalde ik Ghirmay van Schiphol en reden we naar Global Sports in Nijmegen om daar samen te verblijven en te genieten van zijn bruiloft op dvd. Ghirmay zei dat dit pas het eerste feest was en dat bij het tweede feest Mark en Jos (van Global) en ik ook moeten komen. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!
Toen ik Ghirmay op het vliegtuig naar huis zette, wilde hij dat ik mee ging naar Eritrea. Dat kon echter niet want onder andere Abrar Osman en Hiskel Tewelde (Eritrese Rio-deelnemers op de 5km) kwamen naar Nederland voor de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Zij presteerden daar goed: Abrar werd tweede en Hiskel derde (15km in 43.04/43.06).

Lieve mede NEA-genoten, het jaar is alweer bijna voorbij. Maar zoals dat gaat met de tijd, er gaan ongetwijfeld nog vele jaren bij komen. Zolang wij lopen, springen, werpen of op wat voor manier dan ook in beweging blijven, kunnen wij weer mooie herinneringen gaan maken.
In mei 2017 gaan we een prachtig feest vieren ter ere van het 100-jarig bestaan van Nuttig en aangenaam Volharding! Komt allen!

Vanaf hier in Purmerend wens ik iedereen een gezond en vrolijk sportjaar toe!

Ciao, Veron

 

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook