Veron vroeg mij om in zijn plaats wat informatie over de Olympische lopers te verschaffen. Zie het tijdschema voor al 'Veron's' atleten op de Olympische Spelen!

Gezien Veron op dit moment in Eritrea zit, is deze column door zijn zoon Jesper geschreven met behulp van whatsapp-berichten.

AtleetAfstandDatum/Tijd (NL)
Faith Chepngetich 1500 meter 13 aug / 01:30u
Abrar Osman 5000 meter 17 aug / 15:05u
Hiskel Tewelde 5000 meter 17 aug / 15:05u
Girmay Ghebreslassie marathon 21 aug / 14:30u

 

Er was in Eritrea veel onrust over de trials voor de Olympische spelen: zouden deze nou wel of niet gelopen moeten worden? Veron was hier zeker geen voorstander van, gezien al lang bepaald was wie er naar de OS konden in eerdere races. Daarnaast zou het ook veel te vermoeiend zijn voor de atleten zo vlak voor het evenement: een extra wedstrijd op 2300 meter hoogte vergt veel energie. Na veel discussies en onduidelijkheid, werd op de dag van de trials toch bepaald de onnodige wedstrijden niet door te laten gaan. Veron en de atleten waren erg opgelucht!

WatermeisjesVeron heeft een prettiger verblijf dan bij eerdere bezoeken aan Eritrea, gezien zijn goede band met de voorzitter het Eritrees Olympisch Commitee. Mister Merhari heeft ervoor gezorgd dat hij in een beter hotel terecht kwam, bij alle atleten. Hiervoor zat hij in een hostel zonder stromend water, licht en elektriciteit. Iedere ochtend kwamen drie kleine, magere meisjes langs om een fles water te vragen voor hun familie die Veron dan mee kon geven.

Een aantal atleten was helaas ziek geworden door slechte hygiƫne, waar gelukkig wel verandering in is gekomen nu Veron kon uitleggen dat het gezamenlijk eten van een bord tot ziektes kan leiden. Voor de OS is het extra belangrijk goed op de gezondheid te letten! Veron weet zelf nog niet of hij de Spelen van dichtbij gaat meemaken, of dat hij in het kleine Purmerend voor een grote TV zal gaan zitten.

Veron komt tijdens het hardlopen zelf ook weer bijzondere dingen tegen. De jongste kinderen zien hem nog steeds vaak aan voor Chinees, en spelen nog steeds in de glooiende, uitgedroogde landschappen. Er zijn veel dieren in deze landschappen; koeien, ezels, honden.. sommigen doder dan anderen. Veron haalde ook een ezel in met daarbovenop een aantal jongens. De jongens begonnen te juichen toen Veron hun vraag beantwoordde dat hij uit Nederland kwam! Zo zien we maar weer, hardlopers zijn, afgezien van hun nationaliteit, overal geliefd!

 

Ook namens Veron groeten en veel plezier tijdens de spelen,

Jesper Lust

 

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook