Sjoel scoreIn februari waren de Eritrese atleten Abrar Osman en Hiskel Tewelde een weekje bij mij thuis. Ze waren hier in afwachting van een Engels visum, dat ze nodig hebben voor het WK halve marathon op 26 maart in Cardiff.

Tegenwoordig brengt menigeen uren door met het turen naar het schermpje van zijn smartphone, tablet of computer. Zo ook mijn vrienden uit Eritrea. Zij zitten vaak, maar vooral in de avond, bij mij op de bank met hun smartphone. Om dit een beetje te doorbreken, haal ik regelmatig de sjoelbak van al ruim 40 jaar oud tevoorschijn.

Al jaren spelen we een competitie in sporthuis Lust. Hiskel staat sinds 2014 als hoogste Afrikaan in de internationale ranglijst. Abrar speelde fanatiek mee, vooral om in ieder geval zijn rivaal Tsegay (ook uit Eritrea) voor te blijven in de competitie. Na vele pogingen lukte dat uiteindelijk op de laatste avond! Het werd wel erg laat, maar gelukkig haalde Abrar 500 punten (in 5 beurten, waarbij je 3 x per beurt mag gooien) anders was ie nou nog aan t sjoelen! Hiskel had al in december 2014 zijn record van 522 punten neergezet, maar was dit keer niet zo in vorm als toen. Misschien wel omdat hij nu teveel was afgeleid door zijn mobiel…

Een paar dagen later kwamen NEA-ultratopper Edwin Otto en zijn vriendin Monique bij mij eten. Zij waren ook wel in voor een potje sjoelen. Ze moesten even inkomen maar ik heb begrepen dat ze sindsdien serieus aan het trainen zijn, om zich te kunnen mengen tussen de Afrikaanse sjoeltoppers!

Dinsdag marktdag in Purmerend, dus met Abrar en Hiskel op zoek naar koopjes. Een dag ervoor liepen we in het winkelcentrum, toen schrokken ze erg van de prijzen voor bijvoorbeeld kleding. Op de markt was er voor hen meer te koop. Zo kocht Abrar onder andere twee horloges. Kwaliteit waarschijnlijk niet zo geweldig, maar ze liepen....en dat voor 10 euro! In Eritrea is er moeilijk aan te komen, of zijn ze heel duur. En wat goedkoop is doet het nooit.

Abrar kon niet geloven dat een paar schoenen maar 6 euro kostte. Kwaliteit ook niet top, maar ze zaten lekker. In Eritrea is het heel moeilijk om aan (voor ons) simpele spullen te komen, dus de markt is een uitkomst.

Op een trainingsdag liep ik met Hiskel en Abrar een rondje rustig mee, richting het Purmerbos. We kwamen eerst Edwin Otto tegen. Edwin traint voor de Knippenberg Memorial, een loop over 125 km van Hoek van Holland naar Den Helder, over het strand. Ik wilde stoppen voor Edwin, maar mijn Eritrese vrienden wilden gewoon doorlopen. Dit heb ik wel vaker gemerkt, tijd voor een praatje hebben deze jongens tijdens een training niet. Wij ultralopers juist wel. Daarna kwamen we ook nog Olivier Jacques tegen, een andere NEA-ultratopper. Olivier won in 2010 de Knippenberg Memorial! Heel bijzonder om Edwin en Olivier afzonderlijk tegen te komen en dat met mijn Afrikaanse vrienden, dat geeft mij een happy gevoel! Mooi was de reactie van Hiskel en Abrar nadat ik had verteld dat mijn vrienden nog langer hebben gelopen dan ik! Even later, tsjak, voelde ik in mijn kuit iets knappen! Tja, na bijna 37 jaar lopen (ik ben gestart op 09-03-1979) gaat het niet meer altijd even soepel. Ondanks dat ik de laatste 20 minuten met een pijnlijke kuit liep, was het een geweldige duurloop!

Hoe ik zo precies weet dat ik op 09-03-1979 startte met hardlopen? Zie hiervoor de foto van mijn 1e loopschriftje (dat al bijna vergaan is). Vanaf het allereerste begin dat ik besloot een beetje te gaan hardlopen, schreef ik alles op, zowel de afstand als de tijd. De afstand moest worden opgemeten met een kilometertellertje op de fiets, of met een meetwieltje van NEA. Het leuke is dat, nu je alles simpel en snel kan meten met computer of smartphone, de afstanden blijken te kloppen met die van de oude meetinstrumenten!

Mijn totaal gelopen kilometers is nu ruim 131.000. Dat is ruim 9 km per dag, 37 jaar lang. Dat schema kan ik nu niet meer volhouden, maar ik zal wel blijven lopen zolang het gaat.

Abrar en Hiskel vonden de berekeningen wel interessant, vooral met de uitleg erbij dat ik al drie keer de aarde ben rondgelopen!

 

Tot volgende column of tot tijdens het lopen.

Ciao, Veron

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook