Ghebreslassie verrassende winnaar WK-marathon

Na lang wachten op mijn visum, kon ik in juli uiteindelijk toch voor de tweede keer naar Eritrea. Ik vloog via Caïro, waar ik midden in de nacht moest overstappen om Asmara te bereiken. Hier ontstond echter verwarring over de gates, waardoor ik nog bijna mijn vlucht miste, maar gelukkig ging alles net goed.

 

Voor het eerst van mijn leven vloog ik Business Class. Ik belandde tussen een aantal Chinezen, die allemaal sliepen. Zelf had ik het te druk met genieten van de luxe om te gaan slapen!

Topatleet (en winnaar van de marathon op het WK - red.) Ghirmay Ghebreslassie haalde mij op van het vliegveld met zijn gloednieuwe 10-jaar oude auto, die hij heeft verdiend door andere zijn goede marathon in Hamburg (2.07.47).

Ghebreslassie verrassende winnaar WK-marathon
Ghirmay (geel) kibrom (midden ook marathonloper van 2.09) en chauffeur Michael bij auto van GhirmayZijn vriend Michael rijdt de auto, omdat Ghirmay zelf geen rijbewijs heeft. Een paar dagen later gaf Michael rijles aan Ghirmay. Toen er plotseling een jongetje voor de auto rende kon Ghirmay de rem maar moeilijk vinden. Ik riep keihard "'BRAKE!” en ik weet niet of dat hielp, maar Ghirmay gooide het stuur om en kwam tot stilstand vlak voor een stilstaande vrachtauto.....
Vanaf dat moment ben ik ook Ghirmay rijles gaan geven, op een open stuk weg/veld waar niemand te zien was.

Mijn eerste paar dagen bracht ik door bij Ghirmay thuis, waar mijn komst gevierd werd door twee geiten te slachten. Toen ik 's avonds ging slapen in het huisje, hingen de lappen vlees boven de deur te drogen.

Na mijn logeerpartij bij Ghirmay ging ik naar het Sport Hostel. Dit op verzoek van de Eritrese Bond, want ik was tenslotte de adviseur van alle Eritrese atleten die naar het WK in China gaan. Ik hoopte in dit hostel beter te slapen dan in het met ingewanden ingerichte huisje van Ghirmay, maar mijn hotelkamer bleek vol met muggen te zitten... Met een constructie van flosdraad en een klamboe wist ik die gelukkig van mij weg te houden.

In het hostel kwam ook het Soedanees voetbalelftal logeren. De eerste nachten kwamen ze rond 2 uur ’s nachts met veel lawaai binnen. Het was het einde van de ramadan, dus er moest flink gefeest worden! Ik hoopte dat als de Eritrese atleten de volgende dagen zouden komen, zij wel rustig zouden kunnen slapen, want al om 06.00 staan we op om te gaan trainen! De voetballers blijkbaar pas een heel stuk later....

Abrar Ferriari! Met Nebiat (marathonloopster)Elke ochtend stond ik dus al heel vroeg op de baan om de atleten te coachen. Abrar Osman was ook iedere ochtend aanwezig in het stadion. Hij won onlangs de Gouden Spike voor zijn 10 km in 27.41. Met deze prestatie heeft hij zich geplaatst voor het WK in China. Zijn trainingen gingen heel goed, hij kreeg van mij de bijnaam Abrar Ferrari!

Naast het begeleiden van hardlopers, liep ik zelf ook bijna iedere dag. Soms in het stadion, soms langs de weg samen met o.a. Nebiat Habtemariam. Nebiat heeft drie keer op de Olympische Spelen gestaan. Zij nam mij een keer mee naar haar familie en toen ik bezweet het huis binnenkwam werd ik verwelkomd door wel 30 mensen! De vrouwen, mooi traditioneel gekleed, maakten aparte geluiden. Een blanke oude man met blote benen hadden ze waarschijnlijk nog nooit gezien...
Ik kreeg ontbijt en een grote beker met lokale drank, ook al was het nog vroeg in de ochtend.

Op 22 augustus begint het WK atletiek. Hier zijn veel Eritrese en Keniaanse atleten bij, en daarom hierbij een overzicht van wanneer zij in actie komen (Nederlandse tijd).  Veel kijkplezier!

 

To be continued...

 

DatumTijd (nl)OnderdeelAtleetLand
Za. 22 aug. 01:35 marathon mannen Ghirmay Ghebreslassie Eritrea
  05:15 1500m vrouwen (series) Faith Kipyegon Kenia
Zo. 23 aug. 14:45 1500m vrouwen (1/2 fin.) Faith Kipyegon Kenia
Ma. 24 aug. 03:45 3km steeple vrouwen (series) Roseline Chepngetich Kenia
Di. 25 aug. 14:35 1500m vrouwen (finale) Faith Kipyegon Kenia
Wo. 26 aug. 03:35 5km mannen (series) Abrar Osman Eritrea
  21:00 3km steeple vrouwen (finale) Roseline Chepngetich Kenia
Za. 29 aug. 13:30 5km mannen (finale) Abrar Osman Eritrea
Zo. 30 aug. 01:30 marathon vrouwen Nebiat Habtemariam Eritrea

 

 

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook