Oude records, reünie, oorlog en lekker lang lopen

Vorig jaar was ik in Donetsk, u weet wel, die plaats in Oekraïne, waar nu oorlog heerst tussen de grootmachten (waar ook wij onderdeel van uitmaken).

Ik was daar toen bij het World Youth Championship om wat jonge atleten uit Kenia en Eritrea te ondersteunen. Na afloop van de wedstrijden ging ik met het Keniaanse team de stad in.

Zo klommen we onder andere op een grote tank uit de 2e Wereldoorlog. De jonge atleten Rosefline en Mercy, leerlingen op de door onze Stichting Samen Succes gebouwde meisjesschool, vroegen mij waarom die tank daar stond.

Ik vertelde over de 2e Wereld Oorlog en dat dat nu nooit meer in Europa zou gebeuren… Als ik in november naar Keringet ga, (na een jaar niet meer in Kenia geweest te zijn) heb ik heel wat uit te leggen aan Rosefline en Mercy, helaas.

Onlangs was ik bij het oudste oud-lid van NEA: de heer Klomp van 90 jaar. Hij woont in verzorgingshuis de Viervorst en ik ging bij hem op de koffie om een beetje te praten over het verleden van Nea.
Aanleiding hiervoor was de reünie die Bram Koppenaal en Etienne Schwarzwälder in september organiseren, en mij vroegen over het verleden van Nea. Ik kende de heer Klomp al langer, en zag zijn naam vroeger ook op het clubrecordbord. Zijn naam hoorde namelijk bij het viertal dat heel lang het record op de 4 x 100 meter had. De tijd weet ik niet meer, maar ik weet wel dat het record al sinds de jaren ‘40 van de vorige eeuw stond en het pas in de jaren ‘90 werd verbroken!
Ik keek vroeger vaak naar de clubrecords, het motiveerde mij want ik wilde mijn naam ook heel graag op dat bord.

De heer Klomp werd lid van Nea in de jaren 1934-1935. Hij trainde eerst op het grasveld achter de Tuinbouw (over de Beemsterbrug) en later op gras achter de sluis. Zijn persoonlijk record op de 100 meter is 11.1, die tijd liep hij op een grasbaan in Haarlem, na een flinke fietstocht uit Purmerend...
Grootste concurrent en tevens trainingsmaat was Teun Boot. Die was niet alleen ouder en bekender maar ook sneller. Ik weet dat het clubrecord van 10.9 op de 100 meter vanaf de jaren veertig op zijn naam stond. Pas in de jaren ’80 werd dit record verbroken, waarbij de omstandigheden, de baan en de spikes ongetwijfeld heel anders geweest zullen zijn.

De reünie, een leuk initiatief van Bram en Etienne, is alvast een voorproef voor 2017 als NEA 100 jaar bestaat. Wegens de marathon van Keulen kan ik er dit jaar helaas niet bij zijn, maar ik hoop de reünie van 2017 wel mee te maken!

Een paar weken geleden waren de Europese Atletiek Kampioenschappen in Zürich. Ik heb alles op tv bekeken, zat aan de buis gekluisterd! Series, halve finales, finales, wat was het mooi! Dafne, Sifan, Susan, Nadine, Jip, Eelco, Churandy en nog anderen uit ons kleine landje presteerden groots!

De deelname van Sharona, Jorén en Björn, atleten van NEA/Stap en/of uit Purmerend, gaf mij een extra goed gevoel bij het kijken! Al waren er wisselende resultaten voor ze, ze zijn in ieder geval een ervaring rijker en een stap verder voor Rio.
Proficiat Purcy met wat jij met je team al bereikt hebt! Iedereen ziet dat je met Volharding ver kan komen, en het is nog Nuttig en Aangenaam ook!


Dit is een foto van Donetsk (juli 2013) met Rosefline en Mercy. Ze staan voor het voetbalstadion van Sjachtar Donetsk, waarvan de prijs van 500 miljoen dollar betaald schijnt te zijn door slechts één zeer welvarend persoon!

Eromheen zag ik oude, arme mensen de straat aanvegen, ik vraag me regelmatig af hoe het nu met de mensen daar zal zijn… Waardeloze oorlogen! Laten we gewoon lekker sporten, zoals hardlopen. En dan vooral lekker lang, zodat je zo moe bent dat je daarna alleen maar rustig en vredig kunt zijn!

 

Kwaheri!

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook