De 60 en 120 km van Texel 2013Paasmaandag, 1 april was het zover de 60 van Texel stond weer op het programma. Deze tweejaarlijkse loop geeft de mogelijkheid om één of voor de liefhebber twee rondjes over het eiland te lopen.

Er liepen 6 atleten mee van onze vereniging. De lopers waren gelijk verdeeld over de te lopen afstanden. De lopers die aan de start stonden van de 120 km moesten vroeg uit de veren. De start was exact om 04:35 uur. Een dagje heen en weer was voor de lopers op deze afstand dus geen optie. Menigeen nam deze gelegenheid te baat om er een mooi paasweekeind van te maken.

(er was ook nog zeer goed nationaal nieuws voor NEA loper Robert Boersma - red.)

In het donker ging 120 km-loop van start. Elke loper kreeg bij de 1e ronde een fietser mee vanuit de organisatie. Naast het feit dat het prettig is om begeleid te worden door een fietser die de weg weet (tijdens de eerste ronde staan er geen verkeersregelaars/routewijzers etc) heeft dit het voordeel dat er geen rugzak nodig is voor vocht- en voedingvoorziening. Het is belangrijk om tijdens deze afstanden vanaf het begin te eten en te drinken. Men kan zich voorstellen dat er tijdens deze afstanden behoorlijk wat doorheen gaat aan water, gelletjes, sportdrank, Snickers, Snelle Jelle’s, bananen etc, etc.

Bij de start van de 120 km heerste er een speciale sfeer die werd gevoed door het selecte gezelschap van 32 lopers, het tijdstip, de af te leggen afstand en het avontuur wat er aan wordt gegaan. Na het startschot en een ronde over de lokale wielerbaan ging het richting de dijk aan de Waddenzee. Daarna was het in hoofdlijnen heel simpel: naar de vuurtoren bij De Cocksdorp dan door de duinen naar de Slufter en door het duingebied naar het strand. Na het strand door bosgebied richting de gevreesde Horst, een lang stuk strand met altijd mul zand en zandheuvels, daarna richting Pont/veerhaven. Keerpunt lopen en dan dezelfde route terug. De route terug is de afstand die de 60 km lopers voor de kiezen kregen.

De start van de 60 Km was exact om 10:35 uur. Het lukte de drie lopers op de 120 km, Olivier, Robert en Edwin om ver voor dit tijdstip het keerpunt te hebben bereikt. In de aangegeven en voor de hand liggende volgorde.
De wind was tijdens de eerste ronde niet nadrukkelijk aanwezig. Na het keerpunt deed deze tegenstander uit de noordoostelijke richting er een tandje bij. De stukken over het strand en duinen werden dus zeer uitdagend.

Olivier Jaques - Texel 2013

Blij was dus een ieder toen we het noordelijkste punt van de route hadden bereikt. Vanaf nu zou de wind in de rug blazen. Dit werd door mij en mijn fietsbegeleidster van de tweede ronde met een paar harde kreten gevierd. Wellicht herkenbaar: de rugwind viel in het begin nogal tegen en leek meer vanuit de zijkant te komen. Na een km of 15 langs de dijk aan de kant van de Waddenzee werden we toch dikke vrienden met de wind. Hij blies toen wel vol in de rug. Lekker als het beste er al lang af is, de 100 km al ruim is gepasseerd en de finish in het vizier is.

Een kleine 4 km voor de finish kwam er een kleine, pezige man mij tegemoet fietsen. Na twee keer goed knipperen met de ogen zag ik het goed. Het was het ultraloop voorbeeld van NEA, Veron Lust!! Ook ik kreeg de eer, waar Olivier en Robert mij al voor waren gegaan, om de laatste kilometers onder zijn begeleiding te mogen lopen. Al met al werd het een bonte optocht. Naast Veron fietste mijn vriendin het laatste stuk mee en natuurlijk de begeleidster van de tweede ronde. Met z’n viertjes gingen we dus richting Den Burg waar de finish van deze mooie loop lag. Vlak voor het eind liepen we nog langs de begraafplaats van de gesneuvelde Georgiërs (die in april/mei 1945 de Duitsers het leven zuur hadden gemaakt) en langs de laatst rustplaats van de ultraloper die het lange afstandslopen in Nederland op de kaart heeft gezet, Jan Knippenberg.

Texel 2013

De tijd was op mijn 120 km debuut niet echt relevant maar een blik op de Garmin maakte mij duidelijk dat er misschien nog wel een tijd van net onder de 12 uur in zou zitten. Zou toch de slagroom op de taart zijn.
Het lukte me dankzij de aanmoedigingen van Veron om een halve minuut onder de 12 uur te blijven. Super mooi natuurlijk! Ver voor mij waren de doorgewinterde ultralopers Olivier en Robert al gefinished in respectievelijk 10:14:58 en 11:06:37. Deze tijden leverde voor Olivier een mooie tweede plaats op en voor Robert net geen podiumplaats. Een vierde plaats was zijn deel na een voortdurende strijd en stuivertje wisselen met de Belgische loper Peter Palmans.

De 60 KM lopers deden ook van zich spreken en haalde alle drie de finish. Onno, Roberto en Gerard liepen de 60 km in respectievelijk 6:08:47, 6:49:29 en 6:56:50. Mooie prestaties waarmee de AV NEA Volharding weer een woordje meespreekt op de lange afstanden.

Texel 2013

Als klap op de vuurpijl kreeg Robert Boersma deze week te horen dat hij door zijn prestatie is geselecteerd voor de Nationale selectie voor het WK 24 uur in Steenbergen op 11 en 12 mei 2013. Geweldig dat een atleet van onze vereniging wordt afgevaardigd voor dit evenement. Wordt dus vervolgd……