De vijf A-pupillen van NEA op de A-Games 2013Zondag 23 juni deden er vijf NEA pupillen mee aan de Nationale A-Games, het officieuze Nederlands Kampioenschap per onderdeel. Met maar liefst zeven medailles kwamen de pupillen terug naar Purmerend.

Collin, Cody en Tim streden bij de jongens. Julia en Tiara (die allebei zaterdagavond nog stonden te schitteren bij de musical van de NKT Theaterschool en dus om twaalf uur in bed lagen..) gingen de strijd aan bij de meisjes.

Julia begon op haar favorietenonderdeel hoogspringen. Helaas speelden de vermoeidheid en de slechte weersomstandigheden haar parten. Ze kwam niet verder dan 1,15m. Waar ze vooraf hoopte te strijden voor goud, bleek het brons het hoogst haalbare. Enigszins teleurgesteld begon ze aan het balwerpen. Na twee onderdelen stond ze op de derde plek, maar haar laatste poging ging naar ruim 26 meter (nieuw PR) waardoor ze verrassend het goud pakte. Op kogel stond ze, werderom verrassend, na twee pogingen op de eerste plek met 6,49 (nieuw PR). Maar zoals verwacht, stootte Laura (SAV) haar laatste kogel naar de 6,62, waardoor Julia genoegen moest nemen met zilveren. Maar zoals Julia zelf zei: "Nu heb ik tenminste alle drie de medailles!"

Collin was vooraf één van de favorieten op zijn onderdelen. Hij startte met hoogspringen, een prachtig nieuw PR van 1,30m bleek helaas toch niet voldoende voor goud, omdat ook Yoram (GAC) 1,30m sprong in minder pogingen. De zilveren medaille was daarom meer dan verdiend. Bij het verspringen wisselden de mannen van plek. Want met een sprong van 4,20m stond nu Collin op het hoogste schavot en Yoram op de tweede plek. Het laatste onderdeel van Collin was de 1.000m. In de tweede serie liep Collin, met een mooie eindsprint naar de eerste plek in 3.35. Helaas was er in de eerste serie door een aantal jongens nog sneller gelopen. Waardoor de medaille-teller op twee bleef staan.

Tiara kwam als eerste uit op het kogelstoten. De laatste weken heeft ze laten zien, hier zeer goed in te zijn. En ook vandaag belandde haar kogel op 7,07m. Dit bleek de eerste NEA medaille van de dag: brons. Bij het verspringen sprong Tiara vandaag 3,32 waarmee ze in de middenmoot eindigde.  Als laatste onderdeel had de moeder van Tiara gekozen voor balwerpen, tot grote ergenis van Tiara zelf. Maar vaak blijken moeders gelijk te hebben, want met 24,33m wierp Tiara de bal naar de tweede plek en pakte zo haar tweede medaille van de dag!

Cody en Tim kwamen uit op dezelfde onderdelen, sprint, verspringen en hoogspringen. Bij de sprint liep Tim naar een prima 10,22s. Dit was goed voor de 16e plaats. De tijd van Cody viel iets tegen in vergelijking met de tijden die hij anders loopt, 11,34s. Bij het verspringen doen de mannen niet veel voor elkaar onder. Het was uiteindelijk Tim die net iets verder sprong  (3,29m) dan Cody (3,23m). Dit was goed voor respectievelijk de 12e en 13e plaats. Bij het hoogspringen steeg Cody boven zichzelf uit door een prachtig nieuw PR te springen van 1,15m! Dit was qua hoogte goed voor een gedeelde 5e plek. Tim kwam vandaag helaas niet verder dan 1 meter, waar hij de 1,10m al een keer had laten zien.

Bij de prijsuitreikingen stonden de Nederlandse vlaggen opgesteld, waren de lintjes rood, wit, blauw en werd een verkort Wilhelmus gespeeld. Kortom, zeker voor de medaillewinnaars een moment om niet snel te vergeten. Zeer waarschijnlijk vinden er volgend jaar weer A-Games plaats en doen er nog meer NEA pupillen mee. Een goed georganiseerde wedstrijd met een bijzondere sfeer.

Uitslagen

Foto's

Artikel op dichtbij.nl