Zaterdag 10 september vond de landelijke finale voor de D-meiden plaats in Alphen aan de Rijn. Team 1 van MD had zich van de in totaal 205 teams weten te plaatsen bij de beste 12 na drie competitiewedstrijden en vandaag traden deze 12 teams aan op 8 verschillende onderdelen. Het team van vandaag bestond uit Arwen de Wit, Marit Bout, Laura Wilde, Rosaly Zomerdijk, Gwen Broek, Julia Jongejeugd, Eline Mast, Thyra Terweij en Milou Jongeneel. Aangemoedigd vandaag door (groot)ouders, broertjes en zusjes en door teamgenoten Robin Kuller, Elisa Babucci en onze eigen Ties Arensman. Onder aanvoering van Rob en Hans (en ondersteund door Richard en Jeroen) heeft het team vandaag een prachtige prestatie neergezet door als 5e te eindigen met een nieuw puntenrecord.

Om 8.30 werd er verzameld bij NEA Volharding. Het team had van de CD commissie een speciaal finale shirt gekregen en werd om half 9 toegesproken door voorzitter Ray. Rond 8.45 uur werd er vertrokken naar Alphen aan de Rijn. Nadat het NEA kamp heerlijk in de schaduw was opgezet, begon om 11 uur de vlaggenparade, waarbij ieder team aan het publiek werd voorgesteld. Bewapend met vlaggen en spandoeken liepen de meiden trots over de baan. Na een welkomswoordje van Femke Pluim (polstokhoog springster in Rio) en het hijzen van de vlaggen, ging om 11.30 de wedstrijd van start.

Direct in de eerste serie van de 4x60 moest ons team aantreden in baan 6. Onder een volledige stilte op de gehele baan (heel indrukwekkend) vertrok Laura als startloopster direct voortvarend, een goede wissel met Rosaly die flink doortrok in de bocht, waarna de wissel met Marit een beetje spannend was, maar goed afliep. Marit bracht het stokje in tweede positie naar Thyra, die keihard doortrok en NEA als 2e over de finish bracht in een nieuw PR van 32,15.

Milou kwam vervolgens uit op het onderdeel speerwerpen. Na drie keurige worpen van over de 20 meter, haalde Milou in haar vierde worp uit met een afstand van 24,15 (dik PR). Dit was goed voor de 9e plaats in het algemeen klassement. Op hetzelfde moment was Julia begonnen met hoogspringen. Ze liet de supporters even zweten door tweemaal fout te springen op 1,40m. Gelukkig sprong ze haar 3e poging gewoon goed, gevolgd door nog een goede sprong op 1,45m. Helaas (net) geen 1,50m maar voor het teamresultaat leverde de 1,45m weer veel punten op.

Bij de 60m horden beet Marit het spits af. Was het tijdens de competitiewedstrijden steeds net niet gegaan zoals ze wilde, vandaag liep ze de ideale race. Volledig in een driepas snelde Marit naar een geweldig nieuw PR van 11,23 (vorig PR was 11,98) en naar de overwinning in haar race. Eline liep ook een goede hordenrace en kwam over de finish in een tijd van 11,75. Tot slot verscheen Laura aan de start. Ook Laura startte sterk en liep mee met de sterke meiden uit haar race. Helaas kwam ze bij de 5 horde niet goed uit waardoor ze haar snelheid kwijtraakte. Op wilskracht liep ze toch nog een tijd van 11,11, maar voor Laura was dit uiteraard een teleurstelling.

Thyra kwam als eerste uit op het onderdeel kogelstoten. Vorige week tijdens de D-Spelen liep dit al niet helemaal lekker, maar vandaag wilde de afstand echt niet lukken: 7,82. Gelukkig wisten we dat aan het einde van de dag Julia nog op kogel zou uitkomen en dat de prestaties van beide dames elkaar niet heel veel ontlopen (en alleen het beste resultaat geldt vandaag).

Het was nu de beurt aan Rosaly en Marit bij het verspringen. Rosaly heeft de laatste tijd veel getraind met Tijmen om haar verspringen te verbeteren en dat bleek vandaag resultaat te hebben. Haar eerste twee sprongen waren al goed (4,22 en 4,20) maar in haar vierde en laatste sprong belandde Rosaly na 4,36m in de zandbak, een nieuw PR. Marit had al heel lang niet vergesprongen en vond het daarom wel een beetje spannend. Marit heeft meer dan voldoende potentie om een goede verspringster te zijn, maar het precies uitkomen op de balk is nog lastig. Toch verbeterde ook Marit haar PR met ruim 20cm met een afstand 3,62m.

Tijdens het verspringen vonden ook de twee series van de 1000m plaats. In de eerste serie liepen Laura en Arwen. Laura ging sterk van start, waar Arwen juist voorzichtig achterin begon. Rond de 600m kwamen de dames steeds dichterbij elkaar te lopen. Een korte versnelling van Laura, maar een nog sterkere eindsprint van Arwen zorgden ervoor dat beide dames vlak achter elkaar finishte. Arwen deed dit in een nieuw PR: 3.38.53, Laura finishte na 3.40.81. In de tweede serie was het Eline die in de hitte op het midden van de dag moest aantreden. Het lukte haar om een redelijke aansluiting met de snelste dames te houden, een mooie versnelling op de laatste 200m bracht haar naar een geweldige 4e plaats en een tijd van 3.11.54.

Julia had zich inmiddels gemeld bij het speerwerpen. Met de zekerheid van de 24,15m in het achterhoofd kon Julia redelijk ontspannen haar worpen doen. Aan de afstand van Milou kon ze niet tippen en liet als verste afstand 21,69m op het bord verschijnen. Toen was het eindelijk de beurt aan Gwen. Gwen was al vanaf de ochtend mee, terwijl haar onderdeel (het hoogspringen) pas om 16.00 uur op het programma stond. Aangemoedigd door veel ouders en atleten liet Gwen zien dat haar succesvolle hoogspringen tijdens de competitie geen toeval was. Met mooie sprongen, haalde Gwen ook vandaag de 1,35m, volgens de trainers zit de 1,40m er echt in!

Om 16 uur stond ook de 60m sprint op het programma. Een onderdeel waar ons team normaliter veel punten vergaart. Eline beet het spits af in de eerste heat en snelde naar haar tweede tijd ooit: 9,23m. Thyra kwam uit in de vierde serie en deed dit heel sterk door als tweede over de streep te komen in 8,64s, uiteindelijk bleek dit de 7e tijd overall. In de laatste en snelste serie stond Rosaly aan de start. Met grote passen snelde Rosaly naar een tijd van 8,59s, 5e in haar serie en 6e overall.

Tot slot was het de beurt aan Julia bij het kogelstoten. Het was inmiddels al 16.45 uur, maar Julia verraste vriend en vijand (en zichzelf) door al in de eerste worp over de 10m te stoten (10,03m). Bij de 2e en 3e worp werd de grens van 10m wederom gehaald, waardoor haar beste worp uiteindelijk op 10,13 belandde, een PR verbetering van 86cm, en veel punten voor het team.

Bij de prijsuitreiking bleek dat het team op een geweldige 5e plaats is geĆ«indigd met een puntentotaal van 5917. De meiden hebben ALLEMAAL op de toppen van hun kunnen gepresteerd en met maar liefst 6 PR's en 1 evenaring kan het team terugkijken op een geslaagde dag. Bij terugkomst in Purmerend (het was inmiddels 19.30 uur) is deze geweldige dag afgesloten met een maaltijd bij de MC. Donalds.

 

Kijk hier voor alle uitslagen

Mooie foto's zijn er vandaag gemaakt door:

Ed Turk

Fons Mok (SAV) met veel NEA foto's

Sjoerd Roos (SAV) met een aantal NEA foto's

Dick Mosselman (SAV) met een aantal NEA foto's

.