NEA Prestaties op (inter)nationaal niveau - Een overzicht van 2011 door Eelco Schol.

Lees het door, want echt alle NEA toppers staan er in!


Traditioneel worden tijdens de clubkampioenschappen (CK) de “NEA podiumatleten” gehuldigd. De wedstijdleider (Dirk van Lier) had een pauze in de tijdsplanning weten te maken, dus publiek en atleten konden onder genot van een hapje en drankje alles volgen.
Alle atleten die op een Nederlands Kampioenschap (NK), officieus dan wel officieel naar het podium zijn geroepen om een prijs te ontvangen, zijn weer even in de schijnwerper gezet.
Dat was dit keer ook het zonnetje, want wat hadden we een schitterende dag! De club had voor een bosje bloemen bij een individuele, of een roos bij een teamprestatie gezorgd, waarmee wij als vereniging laten zien dat deze prestaties op waarde worden geschat.

Een moment voor de atleten, even wat extra aandacht, hebben zij zeker verdiend. Een paar woorden, een bloemetje en een applaus van allen is op zijn plaats als je je tot de besten van Nederland hebt weten te scharen. Het is voor mij niet meer dan logisch, want lang niet altijd worden deze prestaties direct opgemerkt of meegemaakt.

Het hele jaar door is er door deze atleten veel tijd en energie gestoken in de trainingen en wedstrijden. Zonder trainers, maar ook zonder ouders, die uren druk zijn om hun sportende jeugd kriskras door Nederland te karren naar trainingen of wedstrijden, zou het vaak al helemaal niet lukken.
Iedereen weet dat er op grote wedstrijden niet altijd uit komt wat er volgens de kenners in zit. Je moet als atleet maar net op het goede moment vrij zijn van blessures en zoals dat heet “kunnen pieken”. Dat lukte dit jaar ook weer.

Als vanouds is wat NK’s betreft (al dan niet officieus) 2011 gestart met de indoor C-, en D-spelen. Dit jaar de allereerste editie nieuwe stijl in de schitterende Omnisport accommodatie in Apeldoorn. Bij de C’s was Rik Taam bijzonder succesvol. Rik sprong ver naar de eerste plaats en eiste de derde plek op bij de hordensprint. Prachtig om zo je jaar te starten.
In Apeldoorn stond ook kersvers NEA-atlete Sharona Bakker op het podium bij het NK voor senioren. Zij spurtte over de horden naar een zilveren medaille. Marije Wever en Bren Meijer deden het bij de Junioren A erg goed. Marije een “gouden” op de 800 meter, Bren een zilveren plaats bij het hinkstapspringen.

In het outdoorseizoen stal Marije bij de A-junioren opnieuw de show tijdens het NK in Alphen aan de Rijn. In een tactisch sterk gelopen 800 meter race met een fabelachtig snelle eindsprint bracht haar weer de eerste plek.
Anna Sjoukje Runia, dit jaar overgekomen van SAV, gaf NEA op de horden vleugels! Een mooie zilveren medaille op dit NK. Haar nieuwe clubrecord is zelfs goed voor een vierde plaats op de beroemde “AllerTijdenLijst” van de Atletiek Unie voor Meisjes B-junioren!
Robin Bak scoorde met zijn PR én clubrecord een derde plek bij het speerwerpen JA.

Bij de NK-senioren, jaarlijks in het mooie Olympisch Stadion te Amsterdam, opnieuw succes voor Sharona Bakker. Op de 100 meter horden wist zij een bronzen plak te bemachtigen.

De regio Waterland heeft een naam hoog te houden als het om polsstokhoogspringen gaat. Een nieuw talent is Noortje Meester, zij sprong bij de C-Spelen over een bronzen lat. Dat betekende gelijk een uitnodiging voor haar om deel te nemen aan de C-interland tegen Westfalen! Altijd spannend en in “het Oranje” kan zij het ook, want gewonnen werd er en ruim, want met blauwe billen gingen de Duitsers naar huis!

Net als in eerdere edities in het Olympisch Stadion in Amsterdam heeft NEA tijdens de D-spelen alweer goed gescoord bij het speerwerpen.
Dit keer was het Kiowa Roukema die het lukte om zich op het podium te werpen. Hij prikte zijn speer na ruim 33 meter in het veld (vet PR!), goed voor de derde plaats, dus brons!

De Masters bliezen ook dit jaar weer vol in de bus. Er werd hard getraind en André van Wort had succes op de 100 bij het NK Indoor, een fraaie gouwe.

De laatste NK’s worden traditioneel gelopen tijdens de “Vier keer Veel” in Amstelveen.
Bij dit estafettespektakel behaalden onze meisjes pupillen C eeuwige roem door ver voor alle concurrentes de gouden plak weg te kapen. Gwen Broek, Thyra Terweij, Laura Wilde, en Rosaly Zomerdijk spurtten in de 4x40 meter naar een clubrecord tijd van 26.76 seconde (bijna een seconde eraf!!) en naar het gouden podium, waar zij de NEA-vlag met ere aan iedereen konden tonen, een roos en een applaus waard!

Weliswaar niet op een NK, maar toch zeker waard te vermelden; De mooiste podiumplaats voor onze pupillen C-meidenploeg in de regiofinale van de pupillencompetitie in Den Helder!! Dus de gouden medaille, nou ja beker, prima gedaan!! Ook werden er hele beste zilveren en bronzen individuele plaatsen gehaald die goed waren voor een mooie medaille, super gedaan hoor meiden en jongens.

Internationale toppers lopen ook op de baan bij NEA. Heel bijzonder dit jaar was dat meerdere atleten zich voor grote internationale toernooien kwalificeerden. Lisanne Schol plaatste zich met speerwerpen en Sharona Bakker met de 100 horden voor het Europees Kampioenschap onder 23 jaar (EK<23) in Ostrava, Tjechië. Lisanne wist zich als 2e te plaatsen voor de wedstrijd met een worp van 57.50 meter, ruim twee meter verder dan haar PR was, een derde plaats op de “AllerTijdenLijst”. In de wedstrijd was haar 53.77 meter goed voor de 8e plaats en dus een prachtige “top-tien” notering. Hiermee zette Lisanne een zeer bijzondere prestatie neer!
Sharona kwam door een ongelukkige start niet door haar series, maar “struikelde” alsnog naar een tijd die vorig jaar haar PR was. Sharona boekte dit jaar grote vooruitgang, haar PR en clubrecord is de 9e prestatie op de “AllerTijdenLijst”!
De beste prestatie was voor NEA-, en TDR-lid Marije Wever. Zij reisde met de 4x 400 meter ploeg naar Tallinn in Estland om deel te nemen aan de Europese Junioren Kampioenschappen (EJK). Zij liep zich het apezuur, was zelfs “even van de wereld”, maar mede door haar snelste “split” bracht de ploeg mooi een nieuw Nederlands Junioren Record en prachtige vierde plaats naar huis!!

In totaal hebben dus negen atleten dertien maal solo op een podium gestaan. 2011 was goed voor vier eerste plaatsen. In 2012 moeten we dat maar zien te evenaren. Weer zijn jong en ouder, meisjes en jongens, op de lijst terug te vinden. Met naast bekende namen van de laatste jaren een paar nieuwe “ruwe diamantjes”. Het medailleklassement staat hier onder. Mag het voor iedereen een bron van motivatie zijn voor volgend jaar. Niet alleen voor deze podiumtoppers. Ik hoop dat onze top-atleten de pupillen en anderen inspireren.

Voor al onze atleten en trainers; succes smaakt naar meer, ga door en op naar het volgend seizoen!

 

Prestaties van de podium atleten 2011:

 


Individueel

Marije Wever MA Indoor; 1e 800 meter   2.14.22 min. Apeldoorn 06-02-2011
    Outdoor; 1e 800 meter   2.08.72 min. Alphen a/d Rijn 09-07-2011
André v. Wort HM Indoor; 2e 200 meter   25.85 sec. Apeldoorn 27-02-2011
    Outdoor; 1e 100 meter   12.50 sec. Den Haag 18-06-2011
Rik Taam JC Indoor; 1e Verspringen   5.82 m. Apeldoorn 23-01-2011
    Indoor; 3e 60 mh.   9.34 sec. Apeldoorn 23-01-2011
Sharona Bakker D Indoor; 2e 60 mh.   8.41 sec. Apeldoorn 13-02-2011
    Outdoor; 3e 100 mh.   13.63 sec. Amsterdam 31-07-2011
Anna Sj. Runia MB Outdoor; 2e 100 mh.   13.74 sec. Alphen a/d Rijn 09-07-2011
Bren Meijer JA Indoor; 2e Hinkstapsprong   13.20 m. Apeldoorn 06-02-2011
Kiowa Roukema JD Outdoor; 3e Speerwerpen   33.78 m. Amsterdam 04-09-2011
Noortje Meester MC Outdoor; 3e Polsstokhoog   2.80 m. Amsterdam 27-08-2011
Robin Bak JA Outdoor; 3e Speerwerpen   63.37 m. Alphen a/d Rijn 09-07-2011

 


Ploegen
MPC:

Outdoor; 1e 4x 40 meter estafette 26.76 sec. Amstelveen 24-09-2011
      Gwen Broek, Thyra Terweij, Laura Wilde, Rosaly Zomerdijk  

 


 

Zie ook: Podium atleten 2010

 

 

 

Blogs

 

Lust & Leven - Veron LustLust & Leven

Veron Lust over zijn leven als (ultra)loper en ontwikkelingshulp verlener
| Mei 2024 | mrt.2024 | dec.2023 |